Oostvaardersplassen – mei 2013

Voor het eerst naar de Oostvaardersplassen. Gekozen voor de late middag, als de zon niet zo hoog staat en het licht warmer is. Een mooie gelegenheid ook om mijn “nieuwe” lens uit te proberen: een Sigma 50-200mm F/3.5-4.5 APO.

Waas uit foto’s weghalen

Gisteren de lens wat uit elkaar gehaald om ‘m schoon te maken; er zit een waas in. Helaas heb ik die niet geheel weg kunnen krijgen; sommige lenselementen zitten kennelijk aan elkaar gelijmd en daar ga ik me niet aan wagen…

Gelukkig kan ik met Lightroom de waas prima wegkrijgen: de “Blacks” flink omhoog (ergens tussen de 30 en 40) en dan de algehele exposure ook wat hoger.

Ik ben de wandeling begonnen bij het bezoekerscentrum, vanaf daar zo’n 5 km gelopen. Wat me opviel, was de grote hoeveelheid dood hout. Doet erg surrealistisch aan. Ik heb geprobeerd dat met de zwartwit foto weer te geven.

Grote grazers

Dat je zo tussen de Konikspaarden en Heckrunderen loopt, kan ik nog wel begrijpen, maar ik was verbaasd dat de edelherten zo aan menselijk bezoek gewend zijn. Niet dat ze uit je hand eten, maar je kunt ze een stuk dichter benaderen dan ik had verwacht.

Verder nog een koekoek gezien, een vink en een koolmees. O ja, en veel ganzen. Grauwe rietpiepers, dwarsgestreepte tuinfluiters en dergelijke vliegend klein grut is aan mij niet zo besteed; ik heb er te weinig verstand van. Bovendien kun je die met 200mm ook niet zo geweldig vastleggen.

Onderstaande foto’s zijn niet allemaal met de Sigma gemaakt. Sommige met een Tamron 28-75mm f/2.8.

De Sigma is wel opvallend scherp! Een paar foto’s van de rendieren en die van de koekoek zijn bijna 1:1 (je dacht toch niet dat ik er echt zo dichtbij kon?)!

de hele foto: 

uitsnede 1:1 : 

De foto’s van windmolens, akkers en tulpen zijn uiteraard niet in de Oostvaardersplassen genomen, maar in de Flevopolder onderweg.