[:nl]Als je een mooie foto hebt en die aan de wand wilt hangen, dan heb je allerlei mogelijkheden. Bij FotoOpHout.nl drukken ze foto op een houten ondergrond, wat een mooi robuust uiterlijk geeft.

Ik mocht een proefexemplaar bestellen, waarvan hier een review.

Veel contrast

Voor de test heb ik gekozen voor de volgende foto, uit de serie Stille Week die ik onlangs maakte:

Een foto met veel contrast, waar scherpte en intense kleuren belangrijk zijn.

Het bestelproces

Bestellen via www.FotoOpHout.nl is niet ingewikkeld. Wat ze goed doen, is veel informatie geven over het materiaal en de verschillende opties die je hebt. En dat je allerlei voorbeelden kunt bekijken van werk dat eerder door klanten is besteld (bekijk de voorbeelden).

Naast vurenhout (mijn keuze) kun je je foto ook laten drukken op Ayoushout (superglad en regelmatig), Steigerhout (grover en duidelijke nerven en knoesten), Multiplex (geen losse planken maar 1 plaat) of blokken (leuk voor kleinere formaten, om neer te zetten).

Je begint met het uploaden van je foto (dat kan vanaf je PC, maar ook vanaf Facebook, Instagram of Flickr) en daarna ga je stap voor stap door de opties die er zijn. Een leuke optie is de keuze om de planken verticaal te kiezen in plaats van het meer gebruikelijke horizontaal. Ik heb het voor mijn foto niet aangedurfd; het moet wel bij de foto passen. Verticaal geeft meer dynamiek en beweging vind ik, terwijl mijn foto juist een ingetogen stilleven is.

Je wordt per e-mail netjes op de hoogte gehouden van de voortgang van je bestelling. Vreemd genoeg kreeg ik daags na mijn bestelling al een e-mail dat het pakket was overgedragen aan GLS en de volgende dag bezorgd zou worden. Dat is wel heel snel!

Het was ook niet zo. Om onduidelijke reden werkte de meegeleverde track&trace code ook niet. Een week na mijn bestelling kreeg ik opnieuw e-mail van een statusupdate van mijn bestelling en ditmaal werd de afdruk netjes de volgende dag bezorgd. Degelijk verpakt en onbeschadigd.

Het resultaat

Hieronder staan foto’s van het resultaat: een fraaie afdruk met mooie, diepe kleuren. Als je voor zo’n € 75,00 een afdruk bestelt (60x40cm, whitewash), wil je ook dat het goed is!

Een paar zaken vallen op.

Pluspunten:

  • Mooi diep zwart
  • Heldere kleuren, waardoor de intentie van de foto goed tot uitdrukking komt
  • Mooie scherpte
  • Door de bevestigingslatten achterop komt de foto mooi los van de muur
  • Het lijkt of de foto een beetje van onderen is opgespoten; in de kieren tussen de vier latten loopt de afbeelding een klein beetje door, waardoor in het zwart geen storende witte strepen ontstaan

Wat minder:

  • de latten zijn gespijkerd in plaats van geschroefd (wat ik eerder bij een andere leverancier trof). Of dit op langere termijn verschil maakt (hout blijft altijd wat werken) kan ik nu niet inschatten.
  • er zit een duidelijke knoest bovenin. Ik heb wat nagevraagd bij verschillende mensen en sommigen vinden het jammer, anderen juist mooi. Het is in ieder geval iets waar je rekening mee moet houden als je bestelt. Als zo’n noest precies in het oog van je geliefde zit, is het een stuk minder.
    Je kunt teleurstelling voorkomen door te kiezen voor een white-wash ondergrond. Ik heb dat ook gedaan hier. Dan is de knoest in ieder geval niet zwart.
  • De afstand tussen de vier horizontale latten is wat ongelijk, evenals de zijkanten. Maar dit zou je ook als pluspunt kunnen zien: het is en blijft een wat natuurlijker product dan een foto-afdruk.

De foto’s

[:]