Zomaar op een zomerse avond het bos in. En dan binnen 15 minuten bijna een ree tegen het lijf lopen. Voor mij net zo onverwacht als voor de ree. Mooi, die Veluwse bossen.

Ik heb eigenlijk geen dekking dus laat me maar stilletjes op mijn hurken zakken. Stilzitten, camera gericht op het argwanende dier. Maar hij vertrouwt de situatie en gaat weer aan het grazen. Even dan, want snel richt hij zich weer op. Schijnbeweging? Toch maakt hij geen haast.

Klik-klik

De sluiter van een Pentax K10D maakt trouwens enorm veel herrie… Na elke foto kijkt hij me strak aan. Nou, dan maak ik er gewoon nog eentje. Wel klikken, niet bewegen. Het werkt.

Na een paar minuten wil ik graag weer wat bewegen. Een echte natuurfotograaf zal waarschijnlijk moeiteloos 15 min stil blijven zitten. Ik niet. Ik heb mijn foto’s en bovendien wordt het straks toch te schemerig om nog mooie foto’s te kunnen maken.

Sprint

Als ik wat beweeg, kiest de ree het hazenpad. Ook mooi. Heb ik nu de natuur verstoord door het dier weg te jagen? Volgens mij had ik weinig keus… Maar wel een mooie avond!

Fototechnische aspecten

  • wegens schemering 1 stop onderbelicht om toch voldoende sluitertijd te krijgen. Bovendien krijg je zo ook meer de indruk van schemering in je foto. Overigens fotografeer ik altijd in RAW en heb de ervaring dat ik in Lightroom de belichting makkelijk weer een stop hoger kan krijgen.
  • geen statief. Al had ik ‘m bij me gehad dan zou ik geen gelegenheid hebben gehad om hem op te zetten. Uit de hand dus. Niet makkelijk bij 300mm zoom.
  • Pentax K10D met Tamron 70-300mm f4.0-5.6. Een hele gewone budget zoom dus.
  • Sluitertijd 1/90 tot 1/125 bij ISO 400 en 560.
  • De foto’s van de sprint op ISO800 om voldoende sluitersnelheid te krijgen: 1/250sec
  • Bij deze ISO waarden geeft de K10D in schemering veel te veel ruis, vind ik. In Lightroom heb ik geprobeerd om deze zo goed mogelijk te onderdrukken.
  • Ik profiteerde van twee goede gewoontes: 1. als je in het bos komt, meteen camera paraat (en gokken welk objectief je zult gaan gebruiken) en 2. zorg dat je blindelings je camera kunt bedienen. Ik heb ‘m altijd op diafragmavoorkeuze (Av) staan. Voorste instelwiel is dan voor ISO-waarde, achterste voor diafragma. Zo kan ik alles pijlsnel ¬†instellen terwijl ik door de zoeker blijf kijken (beide waarden staan in het zoekerbeeld). Perfect van Pentax…