Thuiskomen na een lekkere wandeling en dan je foto’s bekijken. Altijd leuk. Totdat blijkt dat er eigenlijk geen enkele foto goed gelukt is.

Als het donker, koud en somber weer is, is het lastig foto’s maken. Dat heb ik al eens eerder betoogd. Toch kan ik er slecht tegen als ik alle foto’s moet weggooien omdat ze niet goed gelukt zijn. Dus probeer ik meestal om er 1 of 2 uit te pikken en te kijken wat er nog te redden valt.

De meest voorkomende problemen

Je krijgt waarschijnlijk het meest met de volgende problemen te maken:

 • Te weinig licht dus te lange sluitertijd. 1/30s uit de hand valt altijd tegen bij landschappen
 • Te hoge ISO waarde (om betere sluitertijd te krijgen…) en dan toch teveel ruis naar mijn zin. Alles boven de 280 ISO vind ik zelf al verdacht. In elk geval met mijn camera (Pentax K10D)
 • Grauwe foto waar niet echt iets uitspringt. Te weinig kleur.

De oplossingen

Welke oplossing zijn er dan? Nou, je kunt verschillende kanten op:

 • Gebruik een statief, zet je camera klem tegen een boom, op een picknickbank of wat dan ook. Je kunt dan langere sluitertijden aan.
 • Stop met foto’s maken en kijk gewoon lekker om je heen (dat zit niet in mijn aard, dus die kies ik erg weinig)
 • Zoek het in structuren, contrasten. Herhalende patronen, evenwijdige lijnen, vormen, het kan van alles zijn. Ik heb in de voorbeelden hier gekozen voor de takkenstructuur van de beuk, die ik erg mooi vind
 • Maak gewoon leuke foto’s van je familie, vrienden. Die zijn altijd leuk om te bewaren en later terug te zien, ook als ze technisch niet helemaal ok zijn. Bijkomend voordeel: dat zijn meestal de enige foto’s die je familie ook leuk vindt om te zien ๐Ÿ™‚

Nabewerking

En dan kun je nog je toevlucht zoeken tot nabewerking, wat ik hier dus ook gedaan heb. Denk aan:

 • Contrast verhogen
 • Achteraf de belichting wat oprekken (moet je eigenlijk wel in RAW fotograferen en uitkijken dat je lichte vlakken niet dichtlopen)
 • Kleurverzadiging opschroeven tot op het randje (dramatisch effect, eerst leuk maar kan ook snel vervelen)
 • Foto omzetten naar zwart-wit. Als je sterke structuren hebt en voldoende contrast, kan dat prima.
 • Kleurtemperatuur wat verschuiven. Een koude, kille foto kun je dan een warmere uitstraling geven
 • Door lenscorrectie donkere of juist lichtere hoeken maken

Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van smaak natuurlijk. En dan vind ik het zelf toch wel bevredigend dat er in elk geval 2 of 3 foto’s gered zijn!Thuiskomen na een lekkere wandeling en dan je foto’s bekijken. Altijd leuk. Totdat blijkt dat er eigenlijk geen enkele foto goed gelukt is.

Als het donker, koud en somber weer is, is het lastig foto’s maken. Dat heb ik al eens eerder betoogd. Toch kan ik er slecht tegen als ik alle foto’s moet weggooien omdat ze niet goed gelukt zijn. Dus probeer ik meestal om er 1 of 2 uit te pikken en te kijken wat er nog te redden valt.

De meest voorkomende problemen

Je krijgt waarschijnlijk het meest met de volgende problemen te maken:

 • Te weinig licht dus te lange sluitertijd. 1/30s uit de hand valt altijd tegen bij landschappen
 • Te hoge ISO waarde (om betere sluitertijd te krijgen…) en dan toch teveel ruis naar mijn zin. Alles boven de 280 ISO vind ik zelf al verdacht. In elk geval met mijn camera (Pentax K10D)
 • Grauwe foto waar niet echt iets uitspringt. Te weinig kleur.

De oplossingen

Welke oplossing zijn er dan? Nou, je kunt verschillende kanten op:

 • Gebruik een statief, zet je camera klem tegen een boom, op een picknickbank of wat dan ook. Je kunt dan langere sluitertijden aan.
 • Stop met foto’s maken en kijk gewoon lekker om je heen (dat zit niet in mijn aard, dus die kies ik erg weinig)
 • Zoek het in structuren, contrasten. Herhalende patronen, evenwijdige lijnen, vormen, het kan van alles zijn. Ik heb in de voorbeelden hier gekozen voor de takkenstructuur van de beuk, die ik erg mooi vind
 • Maak gewoon leuke foto’s van je familie, vrienden. Die zijn altijd leuk om te bewaren en later terug te zien, ook als ze technisch niet helemaal ok zijn. Bijkomend voordeel: dat zijn meestal de enige foto’s die je familie ook leuk vindt om te zien ๐Ÿ™‚

Nabewerking

En dan kun je nog je toevlucht zoeken tot nabewerking, wat ik hier dus ook gedaan heb. Denk aan:

 • Contrast verhogen
 • Achteraf de belichting wat oprekken (moet je eigenlijk wel in RAW fotograferen en uitkijken dat je lichte vlakken niet dichtlopen)
 • Kleurverzadiging opschroeven tot op het randje (dramatisch effect, eerst leuk maar kan ook snel vervelen)
 • Foto omzetten naar zwart-wit. Als je sterke structuren hebt en voldoende contrast, kan dat prima.
 • Kleurtemperatuur wat verschuiven. Een koude, kille foto kun je dan een warmere uitstraling geven
 • Door lenscorrectie donkere of juist lichtere hoeken maken

Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van smaak natuurlijk. En dan vind ik het zelf toch wel bevredigend dat er in elk geval 2 of 3 foto’s gered zijn!