In deze blog leg ik uit waar je op moet letten als je een fotograaf zoekt voor een familieshoot.


Het is zover: je (schoon-)ouders zijn 40 jaar getrouwd. Je vader wordt 70 jaar. Je familie uit Canada komt een week over. Je wilt je moeder verrassen met een gezellig moment. Dan is een fotoshoot met je familie een heel leuk idee. Want hoeveel foto’s heb je nu helemaal van de afgelopen 10 jaar, waar iedereen leuk op staat?

Een fotograaf zoeken

Dan zoek je een fotograaf die dit precies op jouw manier voor je vastlegt. Maar hoe vind je die? Waar moet je op letten? Wat moet je overleggen en afspreken? Het gaat namelijk over veel meer dan alleen kosten en die ene foto voor boven de open haard.

Goede afspraken maken

Het begint met afspraken. Natuurlijk zoek je contact met de fotograaf die je op het oog hebt om te weten of deze ruimte heeft in de agenda op jouw gewenste dag en tijdstip. Als dat lukt, dan maak je afspraken met de fotograaf:

  • Hoeveel tijd is er voor de fotoshoot
  • Is er de mogelijkheid om evt. langer door te gaan
  • Komt de fotograaf alleen, of met een assistent (handig als je met flitslicht werkt en om op de details van kleding en attributen te letten)
  • …en natuurlijk de verschillende onderwerpen die verderop in deze blog worden besproken

En je maakt afspraken met je familie:

  • Op tijd ter plaatse zijn
  • Stijl: gaan we maximaal chique of meer in vrijetijdskleding
  • Kleur: het kan mooi zijn om globale afspraken te maken over een hoofdkleur. Maar iedereen in precies dezelfde kleuren ziet er ook alweer snel saai uit.
  • Als er kleine kinderen bij zijn: is er iemand die ze gezellig kan bezighouden wanneer ze niet op de foto hoeven? Is er genoeg eten, drinken, afleiding en schone kleding? Is het tijdstip geschikt in verband met (middag-)slaapjes?

Denk niet te snel dat dit soort zaken vanzelf goed gaan. Het is beter om er van tevoren over na te denken, zodat de fotoshoot echt een gezellig, leuk moment met elkaar is.

Locatie

Wil je studiofoto’s maken, dan beperkt dat de keuze van de fotograaf enigszins. Niet iedere fotograaf beschikt over een studioruimte. Sommige fotografen hebben wel hun eigen lichtinstallatie zodat er op een ander locatie een studiosituatie kan worden ingericht. Bekijk op internet veel foto’s en let op de verschillen tussen studiosessies (veelal witte achtergrond) en foto’s op locatie. Ik denk dat je al snel voorkeur hebt voor een van beide opties.

Wil je buiten de studio, dan heb je misschien zelf een locatie in gedachten, misschien weet de fotograaf iets. Probeer op internet foto’s te vinden van deze plek, dan kun je zien hoe het op de foto overkomt. Als het mogelijk is, ga zelf op de locatie kijken vantevoren.

Als je een buitenlocatie kiest, is er dan ook uitwijkmogelijkheid naar binnen bij slecht weer? Wanneer is er sprake van slecht weer? Wil je per sé zonnig weer en anders naar binnen? Spreek dat duidelijk door met de fotograaf. Sommige fotografen laten de fotoshoot ook bij donker weer of zelfs motregen buiten doorgaan.

De sfeer tijdens de fotoshoot

De fotoshoot gaat niet alleen over de foto die straks boven de open haard hangt. Een goede fotoshoot is een gezellige belevenis voor de hele familie! Hoe is de werkwijze van de fotograaf? Kan hij of zij goed met kleine kinderen overweg? Sluit de fotograaf goed aan bij de sfeer in de groep, zonder overheersend te zijn?


Het gaat over veel meer dan alleen die ene foto voor boven de open haard

Probeer hier achter te komen door reviews te lezen of contact te zoeken met andere mensen die deze fotograaf hebben ingehuurd.

Aantal en stijl van de foto’s

Als je een fotoshoot boekt bij een fotograaf, kies je vaak voor een pakket met daarin een bepaalde beschikbare tijd voor de shoot en een aantal foto’s. Mijn ervaring is dat veel families het leuk vinden om meer foto’s te maken dan alleen die ene groepsfoto plus een aparte foto per gezin. Iemand wil een nieuwe profielfoto voor LinkedIn (“als we toch bezig zijn…”), er zijn wat spontane combinaties van nichtjes, broers en zussen, kleinkinderen etc.

Heb je op internet familiefoto’s gezien in een bepaalde stijl die je zou willen overnemen? Overleg hierover met de fotograaf. Soms kan het prima, soms is de foto die je hebt uitgekozen, het resultaat van uren werk, ingewikkelde lichtopstellingen en uitgebreide visagie. Dat is voor de meeste familieshoots niet haalbaar. Zorg dat je fotograaf hier duidelijk over is.

Is de fotograaf bereid om flexibel om te gaan met te maken foto’s en opstellingen? Als ik buiten fotografeer, maak ik ook vaak foto’s tussendoor van leuke, kleine momenten die niet geposeerd zijn. Soms vind ik dat zelf de mooiste foto’s uit de shoot.

Als je op deze manier te werk gaat, krijg je veel meer foto’s dan in de studio waar je poseert voor bijvoorbeeld zes verschillende opstellingen. Niets is goed of fout, maar zorg dat je van tevoren weet wat je wilt. En maak daar met de fotograaf afspraken over.

De kosten

Vaak het eerste waar je op let, maar ik denk dat dit zeker niet het belangrijkste is. Een geweldig moment met je hele familie komt niet op 25 euro meer of minder.

Toch moet je wel goed opletten. Meestal ben je er niet met de prijs die voor een fotoshoot wordt gerekend. Veel fotografen leveren na de shoot een beperkt aantal foto’s op, bijvoorbeeld 5 of 10, die je dan mag uitkiezen. Wil je meer foto’s dan betaal je al snel 5 tot 15 euro per extra foto. De fotograaf bepaalt meestal de foto’s waar je uit kunt kiezen. De overige foto’s krijg je niet te zien.

Zelf lever ik 20-30 foto’s per uur fotoshoot. Dat kan iets meer of iets minder zijn, afhankelijk van de variatie in opstellingen. Zeker bij buitenshoots wordt het al snel wat meer. Ik laat alle gemaakte foto’s zien en je kunt er dan meer uitkiezen die je op groot formaat wilt hebben. Zonder extra kosten.

Auteursrechten

Je kunt een betaalde fotoshoot laten doen door een fotograaf, toch blijven de foto’s eigendom van de fotograaf. Zo werkt het auteursrecht nu eenmaal. Wel kan de fotograaf jou als klant recht geven op het gebruik van de foto’s. Daar kun je onder fotografen veel verschillende regels in tegenkomen, bijvoorbeeld:

  • je mag de foto’s niet zelf verspreiden (aan anderen geven)
  • je mag de foto’s niet bijsnijden
  • je mag de foto’s niet bewerken (bijv. zwart-wit maken)
  • je mag de foto’s niet op internet / social media zetten
  • je mag de foto’s niet voor commerciële doeleinden gebruiken

Zorg dus dat je van tevoren weet hoe jouw fotograaf hiermee omgaat en dat de afspraken op papier staan.

Promotie en social media

Andersom behoudt vrijwel iedere fotograaf zich het recht voor om de foto’s uit jullie familieshoot te mogen gebruiken op zijn eigen website en social media. Misschien wil je dat niet, of wil je in ieder geval wel samen uitkiezen welke foto’s dat dan zijn. Zorg dan dat je hier duidelijke afspraken over maakt voordat je de shoot boekt. Vaak gaat de fotograaf hier wel in mee.

Een fotograaf mag jouw foto’s niet voor commerciële doeleinden (zoals stockfotografie of andere manieren van doorverkopen) gebruiken, zonder jouw toestemming. Je moet hiervoor een model-release ondertekenen.

Conclusie

Een fotoshoot met je familie is en blijft een geweldig leuke investering! Er zijn enorm veel fotografen die dit aanbieden en je doet er goed aan om even rustig rond te kijken op internet. De voorwaarden verschillen per fotograaf.

Zoek een fotograaf die bij jouw wensen past en neem zelf het initiatief om van tevoren de afspraken goed vast te leggen. Dan houd je er niet alleen mooie foto’s maar ook een goed gevoel aan over!