Een mooie foto gemaakt? Er zijn veel verschillende manieren om die aan je muur te hangen! Eén van de nieuwere mogelijkheden is het afdrukken op hout. Inmiddels gemeengoed en er zijn vele aanbieders op de markt. FotoOpHoutStunter.nl vroeg me om hun product eens van dichtbij te bekijken.

Geen probleem.

Foto op hout

Hout geeft een heel eigen sfeer aan je foto. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar en je kunt kiezen of je wel of niet een witte ondergrond wilt.

Ik heb gekozen voor vurenhout met een witte ondergrond. Vuren is een massief, onbehandeld materiaal. Ik vind dat mooier dan multiplex. De witte ondergrond zorgt ervoor dat de kleuren op je schilderij zoveel mogelijk overeenkomt met de kleuren van je foto. De foto wordt geprint, net zoals je thuis met je inktjetprinter doet. Die gaat uit van een witte ondergrond. Witte inkt wordt niet gebruikt. Dus waar je in je foto wit zit, wordt niets geprint. Bij puur, onbehandeld hout wordt het wit in je foto dus houtkleur. Kan heel mooi zijn, maar ik heb er niet voor gekozen.

Oudezijds Kolk, Amsterdam

Voor mijn test heb ik deze foto uit mijn archief gehaald:

fotoophout-01-2

Oudezijds Kolk, Amsterdam

Een blik over de Oudezijds Kolk in Amsterdam. Volgens sommigen een te hoog IKEA gehalte 🙂 maar ik vind ‘m mooi. Mooier dan die van IKEA eigenlijk, maar dat zal komen omdat het mijn eigen foto is… Het is in elk geval een foto met veel detail zodat ik de scherpte en contrast van de afdruk kan beoordelen. Ik heb de foto iets kleiner aangeleverd dan het oorspronkelijke formaat van 16 Megapixel (4689 x 3126 px om precies te zijn: ik heb altijd moeite om mijn camera recht te houden, dus de meeste foto’s moet ik achteraf wat draaien 🙁 )

 

Bestellen

Het bestelproces verloopt zoals het zou moeten. Geen onduidelijke keuze-opties, je kiest precies wat je nodig hebt en je ziet wat het kost. Ik heb een afdruk van 60×40 cm besteld. Met whitewash en ophangsysteem komt dat op EUR 62,13. Na het bestellen krijg je een duidelijke e-mail bevestiging van iedere stap in het productie- en verzendproces. Prima! Wel jammer dat de transporteur dat anders doet. Bij Postnl kun je zien wanneer de verwachte bezorgdatum en -tijd is, maar GLS geeft alleen maar aan wanneer het pakketje is gescand. Niet wanneer het aankomt.

Het product is goed beschermd verpakt en komt onbeschadigd uit de verpakking tevoorschijn. Met een lekkere houtlucht erbij.

 

Ophangsysteem

Ik heb een ophangsysteem meebesteld, altijd handig als je het ding aan de muur wilt hangen. Voor EUR 3,47 krijg je er een minuscuul haakje bij wat je zelf achterop kunt schroeven. Ik vind het een wat magere uitvoering. Grootste issue vind ik dat het te dicht op de achterkant van je schilderij zit. Door de verticale verstevigingsbalkjes op de achterkant staat de foto van de muur af. Je moet dus een schroef of spijker hebben die behoorlijk ver uitsteekt.

fotoophout-10

Ophanghaakje

fotoophout-11

Haakje staat te ver van de muur af

 

Houtkwaliteit

Het hout is mooi gladgeschaafd vuren. Onbehandelde zijkanten en achterkant, wat ik wel mooi puur vind. De latten zijn ook echt losse latten die op twee dwarslatten zijn geschroefd. Dus geen nep-groeven. Nu is hout wel een natuurproduct dus het kan wat gaan werken. Dat is dan ook al gebeurd. De latten liggen niet 100% vlak. Het stoort me verder niet, misschien is dat ook de charme van het product? Als het maar niet helemaal krom wordt…

fotoophout-03 fotoophout-04 fotoophout-08

 

Afdrukkwaliteit

Met de afdruk zit het wel goed. Ik vind de plaat mooi van contrast en de details uit de foto komen mooi tot hun recht. Eerlijk is eerlijk: ik zag details die me op het scherm nog niet waren opgevallen. Dat is ook wel het leuke van zo’n grote afdruk aan de muur. Je kunt er even voor gaan staan en alles rustig bekijken!

Door de witte ondergrond valt de houtnerf wel erg weg. Op basis van de term ‘white-wash’ die hiervoor wordt gebruikt, had ik een meer transparante basislaag verwacht. Qua structuur zit het wel goed. Met strijklicht en tegenlicht zie je duidelijk dat je met hout te maken hebt.

fotoophout-05

Detail met donkere partijen

fotoophout-06

Detail met lichte partijen

fotoophout-07

Houtnerf structuur bij tegelicht