Genieten van je eigen foto’s

Als je veel foto’s maakt, is het onvermijdelijk dat er soms eentje tussen zit die gewoon mooi is. Erg mooi zelfs. Als je vaker van zo’n mooie foto wilt genieten, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen:

  • maak er een bureaublad achtergrond van
  • stel de foto in als screensaver
  • print je foto uit en hang ‘m aan het prikbord
  • maak een afdrukje van 10x15cm en plak ‘m in je album

maar de mooiste manier is misschien wel:

  • maak een vergroting en hang deze op een prominente plaats aan de muur

Na de vergrotingen op fotopapier, die tot ruwweg 40x60cm gingen, kwam de foto op canvas. In 2006 heb ik mijn eerste foto-op-canvas laten maken. 80x120cm, een enorm ding. En een kostbare zaak, vond ik. Niet iets wat je ieder halfjaar vervangt. Inmiddels zijn er meer basismaterialen waarop je je foto kunt laten drukken: hout, perspex, kunststof, aluminium.

Foto op aluminium

Ik heb onlangs een fotoafdruk op aluminium geprobeerd. Ik houd wel van strak, dus het spreekt me erg aan. Al denk ik zelf dat niet alle foto’s even geschikt zijn voor afdruk op aluminium. Ik heb mijn afdruk besteld bij www.fotoopaluminium.nl (oke, dat ligt voor de hand). Daar kan ik kiezen tussen een witte of een geborstelde ondergrond. Een witte ondergrond lijkt me wat onopvallend; je ziet dan eigenlijk niet dat het op aluminium is en het resultaat is een superstrakke, scherpe afdruk die je zonder lijst aan de muur kunt hangen. Mooi, maar niet spannend. Ik heb gekozen voor de geborstelde ondergrond.

Geen wit

Als je kiest voor een geborstelde ondergrond, wordt alles wat wit is, weggelaten. Daar zie je dus het ruwe ondergrond-materiaal. Dat is ook de reden dat ik niet alle foto’s hiervoor geschikt vindt. Als je bijvoorbeeld een portret hebt met lichte partijen in het gezicht, vind ik het niet zo fraai om daar een soort robot van te maken. Maar meer technische, strakke composities maken juist een spannend geheel. Door het geborstelde alu is de lichtval heel bepalend voor het uiteindelijke beeld.

Ik heb gekozen voor een close-up van mijn saxofoon, die ik een tijd geleden heb gemaakt. De foto is mooi licht met veel wit erin (wat dus straks niet meer te zien is). Het goudkleurige metaal van de sax lijkt me een mooie combi met het aluminium:

saxofoon op aluminium

 

De foto die ik heb gebruikt is 16 megapixel: 4928 x 2957 pixels. Hij is bewerkt in Lightroom en omgezet naar 5×3 verhouding, omdat ik de standaard 4×3 of 3×2 wat saaier vind.

Bestellen

Bestellen van de foto op de website van fotoopaluminium.nl was niet zo ingewikkeld. Foto uploaden, formaat kiezen (er zijn veel verschillende formaten!), schuiven/bijsnijden (wat ik niet heb gedaan) en klaar. Je kunt ook verschillende filters toepassen zoals zwartwit, sepia, kleuraccent (alles in zwartwit, behalve 1 kleur). Maar daar houd ik niet zo van. Sowieso houd ik dat liever zelf in de hand dus als ik een effect wil, doe ik dat in Lightroom.

Een ophangsetje erbij besteld, want hij moet natuurlijk aan de muur! Na wat verschillende e-mailtjes met statusvoortgang komt dan na 5 dagen de e-mail dat de foto verstuurd is.

Het resultaat

Het openmaken van de verpakking is altijd leuk! De foto is goed verpakt, maar aluminium kan ook wel tegen een stootje.

Afwerking

De randen van de foto zijn superstrak en keurig tot op de rand geprint. Je verliest een klein randje van de originele foto, maar dat is verwaarloosbaar. Ik denk niet dat dat weleens tot problemen zal leiden. De hoeken zijn mooi strak, de kanten wel een tikje scherp. Beetje mee oppassen.

Het ophangsetje bestaat uit een zelfklevend beugeltje en twee schuimkussentjes. Of het opzet is of niet, dat weet ik niet goed, maar de dubbelzijdige tape waarmee het beugeltje moet worden opgeplakt, bestaat uit een witte en een zwarte helft. En dat is heel gemakkelijk, want de naad tussen deze twee komt dus precies in het uitgemeten midden van de foto! De schuimkussentjes onder in de hoeken en klaar is kees.

Als ik de foto ophang, merk ik dat de kussentjes net ietsje dikker zijn dan het beugelplaatje. Daardoor hangt de foto niet helemaal loodrecht. Maar het verschil is klein en ik kan er altijd nog iets afvijlen natuurlijk.

Afdrukkwaliteit

Ik vind de afdruk erg mooi. Het effect van de metalige sax op het geborstelde aluminium is eigenlijk precies zoals ik hoopte. Bingo! De wisselende lichtval als je er langs loopt, maakt het een echte blikvanger. Al snel zag ik aan de rechterkant een heel flauwe kleurovergang. Oei, productiefoutje? Nee dus, een niet zo nette afwerking van mijn eigen foto! Geeft wel aan dat kleurnuances op zich goed overkomen 🙂

Doordat de ondergrond nu niet wit is maar grijs, wordt de foto natuurlijk minder licht. Dat zie je wel, maar dat is logisch. Wat me echter ook opviel, is dat de donkere partijen wel sneller dichtlopen dan op het origineel. Het contrast in de afdruk is daardoor aardig wat hoger dan in het origineel. In het geval van deze foto vind ik dat eigenlijk nog wel mooi, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij een volgende bestelling. Ik zou dan het zwart iets omhoog halen zodat het net niet helemaal zwart is.

De kleurovergangen in de lichte delen zijn heel mooi. Nergens zie ik iets streperigs of plotselinge kleurovergangen die er niet horen te zijn. En dat vind ik juist bij deze foto belangrijk, omdat het “dromerige” soft-focus effect bepalend is voor de foto. Als dat wordt verstoord, zou de lol er af zijn.

Ik heb een afdruk op 50 x 30cm besteld. De resolutie van mijn 16 megapixel foto was daarvoor ruim voldoende. De foto is natuurlijk grotendeels uit focus, maar waar het scherp moet zijn, is het ook scherp. Prima! Ik zou dezelfde originele foto ook zonder twijfel op 100 x 60 of nog groter durven bestellen.

Conclusie

Al met al ben ik dik tevreden over het resultaat. Ik kijk vaak naar mijn foto’s op een 24″ monitor van goede kwaliteit. Maar om je foto zo afgedrukt te zien (op vrijwel hetzelfde formaat), is echt geweldig vind ik!

Ik heb wat foto’s gemaakt van het eindproduct om een indruk te geven van hoe een foto op aluminium overkomt: